4 Fases van het proces: Stoppen

Gepubliceerd op 15 mei 2023 om 16:06

Adem in, wacht 5 sec, adem uit. Dat is wat ik nu het meest doe sinds ik ben gestopt met school en ontslag heb genomen op mijn werk. Herken je het?  Een reset noem ik het. Een hele lange reset. Ik ben beland in een ‘ik-weet-het-niet-fase’. Het is een fase waarin ik het niet weet. Tadaaaa!! Het proces van het stoppen kent verschillende fases.

Waarschijnlijk zit jij er ook midden in of het je het al achter de rug. Ik ga met jullie de verschillende fases stap voor stap door heen. In het begin wist ik niet eens dat dit een ding was. Het proces. Verschillende fases. Totdat iemand mij erop wees, waardoor ik bewuster ben geworden over mijn gevoelens. Dit hoop ik jullie ook mee te geven.

Wat ik heb gemerkt is dat er 4 verschillende soorten fases zijn. Hoelang elk fase duurt is natuurlijk per persoon verschillend. Toch heeft het bij mij geholpen om bewust te zijn in welke in fase ik zit en welke fases er nog voor mij te wachten staat. De eerste fase is:

IK-WEET-HET-NIET-FASE. 

En dan weet je ook daadwerkelijks even niks. Je weet niet je bent, je weet niet wat je wil, je weet niet of het goed of slecht is, enzovoort. Het vraagt enorm veel energie van jouw. Het heeft mij geholpen om mijzelf te vertellen dat het goed is om niks te doen.

 

We zijn constant in beweging geweest. School, werk, sociaal leven. Het valt allemaal even weg. Ik had het niet meer. Toch voelde ik een drang om nog steeds continu in beweging moet zijn. Dingen moest doen waarvan ik dacht dat ze nuttig zijn. Om even dingen op te noemen: werk zoeken & leren. 

 

ik neigde toch om weer terug te gaan naar het oude patroon waar ik een hekel aan had. Ik kreeg te horen:" Niks doen mag, er zijn is al voldoende". In deze situatie is niks doen en niks weten juist heel waardevol. Het niks doen brengt je meer naar je innerlijke zelf. Je gaat naar binnen en voelt alle emoties die je hebt en daar vrede mee vindt. Mensen van de buitenkant zullen zeggen dat je een hele tijd niks aan het doen bent, lui. Terwijl er van binnen heel veel gebeurt. 

 

Net als bij eenden. Het lijkt alsof ze niks doen terwijl ze hard trappelen of vooruit te komen.

ONTDEKKINGS-FASE.

Hier ga jij je antwoorden zoeken naar je vragen waarvan jij dacht dat je dat zou vinden op school op 4/5 jarige leeftijd. Je nieuwsgierigheid komt weer naar boven. Ik heb tijdens deze fase leren breien, leren naaien, ik heb voor het eerst een boormachine in handen gehad, voor het eerst houtgehakt enzovoort.

 

Ik zag op een gegeven moment zoveel mogelijkheden. Elke dag kwam ik met ander idee van wat ik wil gaan doen. Thuiskapster, boerin, journalist en uiteindelijk voelde ik een drang dat ik dit moest gaan doen. 

 

INSPIRATIE-FASE.

Pinterest is natuurlijk een fantastische inspiratie bron. Toch kreeg ik meer inspiratie van andere mensen. Ik kreeg meer interesse en nieuwsgierigheid van mensen die ook geen standaard leven hebben. Ik zocht het op internet maar er kwamen ook nieuwe mensen op mij pad, ging naar plekken toe waar ik inspiratie kreeg. Het vuur in mij wakkerde weer aan. Wat zorgde voor de volgende fase.

Inspiratie

MANIFESTEER-FASE.

Door het vuur dat ik voelde, kreeg ik veel meer levenslust en energie. Ik wil de ideeën die ik had/heb werkelijkheid maken. Ik ging gelijk aan de slag. Omdat ik nu alle tijd heb van de wereld om zo te zeggen en er zit er ook geen haast achter. Doe alles op je eigen tempo en vertrouw op je eigen kracht.

 

Hier kwam angst nog wel eens tevoorschijn en twijfels. Het geeft jouw een uitdaging om hier mee te leren om gaan. 

Zo'n proces hoe ik het omschrijf klinkt het heel mooi eigenlijk. Je wordt meer bewust van jezelf en alles om je heen, maar geloof mij het is echt geen pretje om dit door te maken en hoelang een fase duurt is ook maar de vraag.

 

Het enigste wat nu in jouw macht ligt (als je dit door maakt)  is erop vertrouwen dat je hier uit komt en alles accepteert wat je doormaakt. 

 

 

Wil jij je verhaal vertellen? Ga naar Contcact.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.